Bottisue blogja

SÓGYURMA , olcsó és abbahagyhatatlan!

Sógyurma, salt dough, zoutdeeg, pâte à sel, salzteig, pasta di sale, соленое тесто, 盐面团

2019. január 17. - Bottisue

6_2.jpg

Legújabb szerelmem a sógyurma. Rendszeresen tartok felnőtteknek és gyerekeknek foglalkozásokat, úgyhogy a múlt héten sógyurmáztunk. Én rendkívül élveztem, és azt hiszem a gyerekek is. A pontos receptnek természetesen utána néztem a neten, mert már annyira régen csináltam, hogy elfelejtettem.

4_2.jpg

1 pohár liszt

1 pohár só

fél pohár víz

1 evőkanál olaj

Többségében mindenhol ezt lehet olvasni, és ez nekem is teljesen bevált. A fél pohár vizet azért ne öntsük bele mind egyszerre, nem tudom miért, talán a liszt miatt, van amikor kevesebb is elég. Az olajtól selymesebb lesz, és könnyebben formázható.

Ezüstfólián dolgozzunk, mert száradás után könnyen le lehet húzni a munkánkról.

1_2.jpg

Körbejárható darabokat nehéz készíteni belőle, mert ahhoz puha, és előbb vagy utóbb lelaposodik. A dombormű a legjobb és ebből végeláthatatlan variációt lehet készíteni.

Ha elkészültünk egy hegyes eszközzel fúrjunk egy lyukat, esetleg kettőt a munkánk felső szélétől  minimum 1 centire. A lyuk viszonylag nagy legyen, mert száradás után kicsit kisebb lesz.

5_2.jpg

Én 100 fokon szoktam 1-2 órát szárogatni. 120 foknál kicsit sárgásabb lesz az eredmény, de nekem úgy is tetszik.

Ha készen vagyunk kifesthetjük, vagy akár úgy is hagyhatjuk. Én vízfestékkel szoktam, néha akril tollat is használok amivel mintákat, szemet és egyebeket rajzolhatunk.

3_1.jpg

Nyomdával is nyomhatunk mintákat, vagy ha van  kinyomóformánk pl. szív csillag vagy bármi, díszíthetjük vele a munkánkat. Végül fűzzünk bele valamilyen zsineget, a kisebb darabok hátuljára akár mágnest is ragaszthatunk.

2_2.jpg

Jó gyurmázást!

Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://bottisueblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7114569468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.